1. Algemeen
Om uw bestanden te kunnen verwerken dient u zich aan enkele regels te houden. Afhankelijk van het productieproces kan dit verschillen. Bij onduidelijkheden graag contact opnemen met ons voordat u aan de opmaak begint. Tel.: 0485 362424.
Kantoorprogramma’s als Word Excel en Powerpoint zijn niet geschikt voor het maken en aanleveren van ontwerpen. Ontwerpen in dit bestandsformaat moeten altijd door ons omgezet worden naar het juiste formaat, wat extra kosten met zich meebrengt. Dit is ook niet altijd mogelijk i.v.m. met resolutie e.d. (zie hoofdstuk foto’s).
Wel bruikbare programma’s zijn o.a.:
2. Vectorbestanden
Vectoren zijn schaalbare bestanden die uitermate geschikt zijn voor productie. Er zit wel een klein verschil tussen de bestanden voor printwerk en snijwerk. Bestanden die snijklaar zijn, kunnen meestal zonder problemen geprint worden. Andersom is niet altijd mogelijk. Neem bij onduidelijkheden even contact op.
PDF/EPS
Meestal vragen we naar deze bestandsformaten omdat de kans dan groter is dat het een juist bestand is. Dit is echter niet altijd zo, deze bestandsformaten kunt u het beste als soort “container” zien die verschillende bestanden kunnen bevatten. Een PDF gemaakt vanuit Word is dus net zo min bruikbaar als het originele Word bestand. En ook een logo wat van internet is gehaald als een lage resolutie bitmap wordt niet beter wanneer deze wordt opgeslagen als EPS of PDF.
3. Lettertype’s / Lettercontouren
In de aangeleverde bestanden dient u de teksten om te zetten naar krommen/lettercontouren. Dit om te voorkomen dat het lettertype verspringt of door de software wordt vervangen voor een ander wanneer wij niet hetzelfde lettertype of dezelfde versie van het lettertype in bezit hebben.
4. Foto’s / Bitmapbestanden
Bitmaps (waar ook foto’s onder vallen) dienen de juiste resolutie te hebben voor een mooi resultaat. Als richtlijn hanteren wij een resolutie van 100 dpi bij het werkelijke eindformaat. Bitmaps zijn door software te vergroten. Dit geeft echter wisselende resultaten en is ook niet oneindig toepasbaar. Een afbeelding die op een internetpagina gebruikt wordt is meestal niet geschikt om heel groot af te drukken.
Om zelf een idee te krijgen van het uiteindelijke resultaat is het raadzaam om met een fotobewerkings programma het beeld naar 100 dpi schaal 1:1 te maken en dan de weergave op 100% te zetten. U moet zich er wel van bewust zijn dat een groot formaat print over het algemeen van grotere afstand bekeken wordt. Even een paar stappen terug zetten vanaf het beeldscherm geeft een beter beeld. Bij heel grote afdrukken is een lagere resolutie daarom niet erg aangezien deze meestal van erg grote afstand bekeken worden, en de bestandsgrootte onnodig groot wordt als de resolutie hoog is.
5. Kleur Kleur is regelmatig een discussiepunt.
Regelmatig krijgen we te horen dat de kleur op “mijn beeldscherm” of “mijn printer” er anders uitziet dan het uiteindelijke resultaat dat uit onze printer of snijplotter komt. Als u het bestand op verschillende niet gekalibreerde beeldschermen of printers gebruikt, zult u zien dat ook de kleur telkens anders is. Dit betekent dat het eindresultaat anders kan zijn dan wat u verwacht had. Daarbij kan een printer minder kleuren printen dan een beeldscherm kan weergeven, sommige kleuren zijn dus niet haalbaar met printen. Als u echter de onderstaande regels gebruikt, zal het resultaat ook beter zijn.
Snijplotter kleuren,
Hierbij wordt het aanbod bepaald door de leverancier van de snijfolie’s. Ondanks het feit dat er vele kleuren leverbaar zijn, kan het zijn dat de kleur afwijkt van uw huisstijl. Als u een afspraak maakt, kunt u met één van onze werknemers de kleuren bepalen vanaf een kleurwaaier. Ook is er een mogelijkheid om uw huisstijlkleur op maat te laten maken. Vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden.
Groot formaat printerkleuren;
Printen is moeilijker dan snijden qua kleurbeheer. En zoals al genoemd, zijn sommige kleuren niet te printen.
PMS kleuren,
Als u PMS kleuren ingeeft in uw ontwerp, gebruik dan de Pantone process coated. De printer zal echter de RGB of CMYK waarden gebruiken om te printen. Zodoende kan het zijn dat een PMS kleur vanuit het ene opmaakprogramma anders kan zijn dan dezelfde PMS kleur uit het andere programma. Aangezien wij echter een referentie hebben, kunnen we afwijkingen corrigeren, wat overigens niet betekend dat alle kleuren geprint kunnen worden.
RGB of CMYK?
Het beste resultaat krijgt u wanneer de foto’s in RGB aangeleverd worden. Onze rip server zal ze dan naar het hoogste resultaat naar CMYK omzetten. Zorg ervoor dat u een kleurprofiel gebruikt en deze insluit. Zit er geen profiel ingesloten dan wordt voor rgb het sRGB profiel door de rip gebruikt. Voor CMYK is dit ISO Coated V2 300 (ECI) kleurprofiel.
6. PDF
PDF bestanden zijn uitermate geschikt om te verwerken. U dient wel de juiste instellingen te gebruiken. Zorg dat uw pdf juist is afgevlakt wanneer er transparantie’s, schaduweffecten e.d. zijn gebruikt. Lettertype’s dienen omgezet te worden naar contouren. Als er foto’s of bitmaps in het ontwerp gebruikt worden dan kunt u het beste de pdf met originele uitvoer maken zodat een rgb foto ook rgb blijft in de pdf.
7. Snijtekens / Overdruk / Overlap
Snijtekens mogen aan of uit staan, de rip software kan zelf snijtekens rond de documenten plaatsen. Wel vermelden als het ontwerp op schaal is opgemaakt en op welke schaal, zodat we dit gemakkelijk kunnen vergroten/verkleinen in de rip software.
Overdruk wordt standaard genegeerd door de rip. Om fouten te voorkomen, kunt u het beste geen overdruk gebruiken in uw ontwerp. Mocht er bewust overdruk gebruikt zijn, dit dan aangeven bij het aanleveren zodat we er rekening mee kunnen houden.
Overlap.
Bij full color prints die aflopend op borden geplakt moeten worden, een overlap van 5 millimeter gebruiken. Erop letten dat er geen belangrijke informatie aan de rand staat. Daar deze met productie misschien buiten het paneel kan vallen.
8. Canvas
Voor het aanleveren van bestanden die geprint moeten worden op canvas dat op een houten lijst gespannen wordt, moet de overlap 5 cm zijn. Dit omdat het ontwerp op de zijkant van het frame door kan lopen. Dus voor een frame met een zichtmaat van 60×80 cm moet het beeld 65x85cm zijn. Zorg er wel voor dat belangrijk beeldmateriaal zoals een oog of een hand binnen het 60x80cm kader valt. Houdt rekening met de resolutie.Voor het optimale resultaat voor een doek van 60x80cm bij 100dpi moet de foto met een 7 á 8 megapixel camera gemaakt zijn. Maar ook hier geldt; een mooie scherpe foto van 2 megapixel geeft een mooier eindresultaat dan een onscherpe 12 megapixel foto.
9. Media
Om de bestanden bij ons in huis te krijgen zijn verschillende mogelijkheden.
Grotere bestanden kunt u het beste versturen via een online dienst zoals www.wetransfer.com